Skip to main content

Nyfiken på… Nils Carlsson!

Nils Carlsson är sedan sommaren 2020 koncernchef för Resurs Bank, ett bolag som finns i hela Norden och är en nischbank med fokus på konsumentlån, betalningslösningar och försäkringar. Innan dess var han VD för Fortnox, som han drev väldigt framgångsrikt, och tidigare har han varit VD för bland annat Eniro och Electrolux Sverige.

Men vem är egentligen Nils Carlsson?
Jag är en 51-åring från Karlskrona, till vardags koncernchef på Resurs Bank. Familjen består av min fru sedan 20 år tillbaka och våra två barn, en son på 21 år och en dotter på 18 år. Just nu handlar min fritid framförallt om hästar, dottern tävlar i hästhoppning och jag har gått in som stallpojk, chaufför, logistikchef och finansiär. Det är fantastiskt roligt, jag är ju själv tävlingsmänniska och det är spännande att se dottern tävla. Jag lägger också en del tid på min gård på Österlen, ett pensionsprojekt där jag får tillfälle att dra på mig snickarbältet. Får jag säga det själv så är jag ganska händig, jag lägger golv, tapetserar och bygger kök; i stort sett allt utom el och VVS. Vi renoverar huset och bygger paddockar och tanken är att kunna bo på Österlen framöver.

Nu har det gått lite drygt ett år sedan Nils lämnade jobbet som VD för Fortnox. Hans tre år på VD-posten präglades av tillväxt; bolaget gick från ca 200 MSEK till ca 530 MSEK samtidigt som man dubblade personalstyrkan och 5-dubblade aktievärdet.

Så vilken lärdom tar du med dig från Fortnox?
Framförallt att man måste röra sig fort för att vara konkurrenskraftig. Utvecklingstakten var otroligt hög och det måste finnas en förmåga att hantera det, inte bara när det kommer till tjänsterna utan även personalens utveckling. En annan viktig del är kulturen, du kommer aldrig att lyckas om du inte bygger kultur i bolaget. Jag tror att man gör det bäst genom att bygga in öppenhet och transparens. Genom att låta människor växa och se till att medarbetarna vågar ta initiativ så bygger du en kultur där det är naturligt att fatta beslut.

Vad tror du det var som gjorde att styrelsen valde dig?
Jag tror att styrelsen insåg att bank i framtiden kommer att vara tech, och kommer du inte från en sådan miljö så blir det svårt att utveckla framåt.

Både Resurs Bank och Fortnox är digitala tjänstebolag, men vilka är de mest märkbara skillnaderna?
Banken lyder under Finansinspektionen och det innebär att det är mycket mer processer i en bankverksamhet. Det måste vara ordning och reda och alla strukturer måste finnas på plats. Att jobba på bank liknar ingenting annat, det är så otroligt styrt kring vad man får och inte får göra, allt är reglerat. Samtidigt så lär jag mig fantastiskt mycket, min egen utvecklingskurva har nog aldrig varit så brant och det är jättekul!

I ditt uppdrag på Resurs Bank, vad är din största utmaning?
Just nu måste jag säga att den största utmaningen är att leda ett bolag under en pandemi. Att leda, styra, motivera och inspirera när man inte är på plats är såklart en utmaning. Jag skickade hem alla medarbetare i december och det är inte lätt att skapa kreativa möten workshops på en digital plattform. Men det går. Vi har precis genomfört ett Dragon Den, där åtta säljteam fick pitcha idéer och innovationer kring nya produkter digitalt på Teams. Det blev oerhört lyckat med många nya, kreativa idéer. I mitt uppdrag så har jag såklart också utmaningar, en del av mitt uppdrag handlar om att på sikt digitalisera ännu mer, att utveckla lösningar som skapar enkelhet för kunden. Vår bransch är oerhört teknikorienterat, kanske inte för kunden men för oss – våra lösningar ska göra att kunden kan få information snabbare och enklare, våra appar ska vara smidiga att använda. Många äldre kanske är mer vana vid bankkontor och att kunna utföra sina ärenden på plats, men den kundgruppen som växer mest är i åldrarna 55-70 år och det är tack vare e-handel. Där ska vi vara bäst på att utveckla lösningar i framkant så att det blir så enkelt för kunden som möjligt.

Dina första 100 dagar har gått, vad har du åstadkommit?
Den stora förändringen är att vi har gått från fyra olika bolag i fyra olika länder och skapat ett nordiskt bolag med en nordisk organisation. I och med att vi tog bort alla VD:ar så kunde vi platta till organisationen och trycka ner besluten till medarbetarna. Det tror jag blir bra, det skapar initiativkraft och låter medarbetarna växa.

Några önskemål kring vad framtiden bär med sig?
Ja, nu hoppas jag på att vaccinet gör så att vi kan börja jobba på som vanligt – även om jag tror att det nya vanliga kommer bli en kombo av digitalt och IRL…